Steenuilenwerkgroep Rivierenland
info@steenuilenwerkgroep-rivierenland.nl

In het Rivierengebied zijn diverse groepen actief met onderzoek en bescherming van steenuilen waarbij sommige werkgebieden elkaar overlappen. Sommige groepen houden zich ook bezig met andere uilen en sommige alleen met steenuilen. Binnenkort verschijnt hier een nieuwe kaart omdat er 2 groepen zijn bij gekomen. Onze groep is gesplitst in Steenuilenwerkgroep Neder-Betuwe (grens is rood weergegeven op onderstaande kaart) en het andere deel gaat verder onder de oude naam Steenuilenwerkgroep Rivierenland (groen weergegeven op onderstaande kaart). Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is de 2e "nieuwe groep", deze is actief in dde 11 dorpen van de voormalige gemeente Geldermalsen. In het lijstje onder de afbeelding staan de namen van de andere groepen. Door op de naam te klikken gaat u rechtstreeks naar het bijbehorende emailadres

tijdelijke kaart SWR SWNB

 

1            Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                 
2            Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (niet te verwarren met de gemeente West-Betuwe)
3             Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
4             Steenuilenwerkgroep Rivierenland        
5             Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (ten oosten van de provinciale weg Ochten-Rhenen)
6            Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    

Wij zijn een groepje enthousiaste vrijwilligers die het de steenuil zo goed mogelijk naar de zin wil maken. Wij vinden dat dit knappe, luidruchtige, guitige, maar ook uiterst nuttige diertje niet uit ons landschap mag verdwijnen. Het zou toch mooi zijn als de steenuil net zo’n geslaagde comeback zou maken als de ooievaar!? Daar willen wij ons voor inzetten.

 We doen dit door:

  • Nestkasten te plaatsen, te controleren en te onderhouden.
  • Steenuilen laten ringen (voor onderzoek en opdoen van kennis)
  • Voorlichting en enthousiasmeren van mensen
  • Vogeltelling in het broedseizoen
  • Biotoop onderzoek/beoordeling/advisering

Eeuwenlang hebben steenuilen en mensen hier naast elkaar geleefd. Het kleinschalige cultuurlandschap met oude hoogstamboomgaarden, knotwilgen, hooibergen, schuurtjes en mijten griendhout was ideaal voor de steenuil. Sinds begin jaren zestig is er veel veranderd. Veel, heel veel biotoop is verloren gegaan waardoor het aantal steenuilen drastisch afnam. Gelukkig waren en zijn er mensen die hier verandering in wilden brengen en op geschikte plekken nestkasten ophingen. Co van Kampen en Frans van den Bosch waren twee van deze vrijwilligers. Zij hebben meer dan 90 nestkasten opgehangen en onderhouden. Met het overlijden van Co dreigde dit werk stil tenkomen liggen. Een nieuwe groep vrijwilligers werd geworven die dit werk voortzetten en uitbreiden!

Meedoen kan op verschillende manieren. Het meest zijn we geholpen met handjes in het veld maar bijvoorbeeld ook als het om administratie gaat.

Deze website maakt gebruik van cookies. Sommige om de functionaliteit te waarborgen, andere om statistieken bij te houden (analytics). U kunt ervoor kiezen de cookies niet te accepteren, wij garanderen dan niet een volledig juiste werking van deze website.