Steenuilenwerkgroep Rivierenland
info@steenuilenwerkgroep-rivierenland.nl

Hoe weet je of er steenuilen in de buurt zitten? Meestal weten de mensen die in de omgeving wonen je wel te vertellen of ze er zitten. Het is een uil die zich laat zien en horen. Het grappige is dat de steenuil redelijk goed reageert op het afspelen van geluisopnamen van de geluiden die ze zelf produceren. Met name de territoriumroep is efficiƫnt, Lees hieronder hoe dit werkt.

Steenuilen laten zich relatief makkelijk zien en horen. Dat maakt inventariseren eenvoudiger. In eerste instantie tel je medio februari-april de roepende mannetjes in de avond of ochtend. Vooral in die periode markeren zij hun territorium. Door met een geluidsdrager de territoriumroep van een mannetje af te spelen, probeer je de steenuilmannen uit de tent te lokken en met een roep te laten antwoorden. Elke roepende man vertegenwoordigt een territorium. De roepactiviteit is het hoogst op windstille avonden. Bij slecht weer reageren de mannetjes minder goed op de geluidsopnamen. Daarom is het altijd verstandig navraag te doen in de omgeving, meestal levert dat aardig wat informatie op.

Deze website maakt gebruik van cookies. Sommige om de functionaliteit te waarborgen, andere om statistieken bij te houden (analytics). U kunt ervoor kiezen de cookies niet te accepteren, wij garanderen dan niet een volledig juiste werking van deze website.