Steenuilenwerkgroep Rivierenland
info@steenuilenwerkgroep-rivierenland.nl

De steenmarter (Martes foina) is een roofdier uit de familie der marterachtigen en lijkt sprekend op zijn neefje de boommarter. Voor leken lijken deze 2 zoveel op elkaar dat we eerder kunnen spreken over een één-eiige tweeling. Toch zijn er verschillen zoals de stand van de oren, de vorm en kleur van de lichte keelvlek en de kleur van de neus. De steenmarter komt in grote delen van Europa en in delen van Azië voor. In Nederland is hij beschermd. Doden of vangen is niet toegestaan. Het gaat de laatste decennia steeds beter met de steenmarter. Eerst in het oosten van het land, maar nu ook in het zuiden en midden van het land. Er wordt zelfs gesproken over een opmars naar het westen! Ook in het Rivierengebied komt hij steeds meer voor. Steenmarters leven solitair en hebben een territorium van enkele tientallen tot enkele honderden hectares groot.

Steenmarters kunnen heel goed in de buurt van mensen leven zonder dat je ze ziet, maar ze kunnen ook voor veel overlast zorgen zoals het doorknagen van kabels en leidingen van auto’s, het vernielen van dakisolatie en rieten daken, het doden van kippen en duiven -vaak meerdere per nacht- en kleine huisdieren en daarnaast voor geluids- en stankoverlast zorgen. Een mooi dier om te zien (bij iemand anders in de tuin) maar absoluut geen lieverdje!

Net als de steenuil houdt de steenmarter van kleinschalig cultuurlandschap en rommelige erven. Op zich geen probleem, maar de steenmarter is een opportunist in hart en nieren en dat is niet goed voor de steenuil. Want eieren, jongen en volwassen steenuilen staan op zijn menu. Nestgelegenheden van steenuilen gebruikt hij graag als slaapplaats of latrine. U begrijpt dat wij als uilenliefhebbers geen fan zijn van de steenmarter. Toch is het een nuttig dier dat het hele jaar door muizen en ratten opruimt.

Om te voorkomen dat de steenmarter in de nestkast komt, maken wij de nestkasten marterproof. Klinkt ingewikkelder dan het is. Eigenlijk wordt de toegang tot de nestkast beperkt door de lengte van de ruggengraat van de steenmarter. Een steenuil kan alle bochtjes wel maken, de marter niet! (zie foto) De steenuil komt de nestkast in linksonder op de foto, gaat onder het tussenschotje door om vervolgens door het gat in het tweede schot in de kast te belanden. Testen hebben aangetoond dat deze constructie marters inderdaad buiten de kast houdt

Deze website maakt gebruik van cookies. Sommige om de functionaliteit te waarborgen, andere om statistieken bij te houden (analytics). U kunt ervoor kiezen de cookies niet te accepteren, wij garanderen dan niet een volledig juiste werking van deze website.